techni-kai-paidia-ofeli-myfreshlemonade

Τέχνη και παιδιά: Αλήθεια πως λειτουργεί μέσα τους;

Η τέχνη αποτελεί αναμφισβήτητα μία μορφή έκφρασης, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Μάλιστα πολλές στατιστικές έρευνες έχουν συνδέσει την ενασχόληση με τις τέχνες με καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις, μεγαλύτερη ψυχολογική ευεξία, αυξημένη αποδοτικότητα αλλά και με την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, της ενσυναίσθησης και της δημιουργικότητας. 

Προσωπικά μιλώντας, η τέχνη με βοήθησε να χτίσω την αισθητική μου και να μπω σε άλλους, μαγικούς κόσμους...

Όταν τα παιδιά γνωρίζουν τι σημαίνει «τέχνη»

Ας ξεκινήσουμε με την παραδοχή πως οι ενήλικες οφείλουμε να φέρουμε τα παιδιά σ’ επαφή με την τέχνη. Να τους γνωρίσουμε αυτό τον καινούργιο, πλούσιο, γεμάτο χρώματα και φαντασία, πλανήτη! Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τα ερεθίσματα που θα τους δώσουμε. 

Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, ήμουν με μία ξυλομπογιά κι ένα ψαλίδι στο χέρι. Η μητέρα μου λοιπόν δεν ήταν από εκείνους τους γονείς που μόλις σε βλέπουν να ζωγραφίζεις τους τοίχους του σαλονιού, σε μαλώνουν. Αντιθέτως συνήθιζε να μου λέει «Θα φωτογραφίσουμε τον τοίχο, για να βλέπουμε το σχέδιό σου» και μετά φυσικά καθάριζε τον τοίχο.

Τα παιδιά λοιπόν που ασχολούνται από νωρίς με τις τέχνες, από την ηλικία των πέντε με οκτώ ετών και άνω, μαθαίνουν να διαχειρίζονται καλύτερα και με μεγαλύτερη ψυχραιμία τις καταστάσεις γύρω τους ενώ αντιδρούν με λογικό τρόπο. Ακόμη το παιδί που έχει επαφή με την τέχνη από τη βρεφική ή παιδική ηλικία οδηγεί το ανήλικο άτομο να ξεκλειδώσει τη δημιουργικότητά του και να την επεκτείνει σε κάθε σκέψη του. Έτσι τα παιδιά που έχουν καλλιτεχνικές δραστηριότητες, μαθαίνουν να σκέφτονται περισσότερο δημιουργικά. Τέλος η τέχνη αποτελεί μία αέναη διαδικασία, κατά την οποία το παιδί καλείται να πάρει αποφάσεις. Από το πότε θα δουλέψει, τι συναίσθημα θα εκφράσει, τι μουσική ή τι χρώματα θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει, τι είδος χορού του αρέσει. Έτσι γίνεται δυναμικό, αποφασιστικό και ξέρει πως να δίνει τη λύση.

Και το πιο ωραίο στην όλη διαδικασία του οφέλους από τις τέχνες, ξέρετε ποιο είναι; Ότι απλά συμβαίνει!

Με αγάπη, από το MyFreshLemonade 

Αν με ρωτούσε κάποιος τι έχω στο μυαλό μου όταν σχεδιάζω ένα έργο για ένα παιδί, θα έλεγα πως στοχεύω στην αφύπνιση. Θέλω να δημιουργήσω ΤΟ σχέδιο, το οποίο θα κάνει το παιδί κι εμένα να αναρωτηθούμε, να σκεφτούμε, να γεννήσουμε ιδέες. Ακόμη κι αν το έργο του MyFreshLemonade μπει σ’ ένα βρεφικό δωμάτιο, εξακολουθώ να πιστεύω πως αυτό το έργο στην κορνίζα θα μεγαλώσει μαζί με το βρέφος. Μαζί θα φανταστούν, θα μάθουν, θα ρωτήσουν κι αναρωτηθούν.

 Ένα σχέδιο δε χρειάζεται να είναι σωστό ή λάθος, αλλά να το κοιτάς και να ξεκινούν οι σκέψεις και τα συναισθήματα που δε χρειάζεται να αποδώσει κανείς με λέξεις. Ούτε είναι απαραίτητο η τέχνη να αποτυπώνει κάτι 100% ρεαλιστικό. Εξάλλου έτσι προκύπτει η έκφραση! 

Για παράδειγμα η επιλογή των ζώων για τα μωράκια δεν είναι καθόλου τυχαία. Τα ζωάκια γίνονται οι πρώτοι φίλοι μας. Γι’ αυτό κι εγώ όταν κοιτάω τα ζωάκια της συλλογής του MyFreshLemonade, μου έρχονται διάφορες εικόνες στο μυαλό και θα μπορούσα να γράψω 3 παραμυθάκια με την ίδια αφίσα.

  

Τέχνη και οφέλη για τα παιδιά: Bonus info

  • Τονώνει την αυτοπεποίθηση και συμβάλλει στην αυτογνωσία
  • Αναπτύσσει κι εξελίσσει την καλή αισθητική 
  • Ενισχύει την ικανότητα συγκέντρωσης και διδάσκει «αβίαστα» την πειθαρχία
  • Εκπαιδεύει το παιδί ώστε να δίνει έμφαση στη λεπτομέρεια
  • Συμβάλλει στο να βρει ένα παιδί πιο εύκολα τη «φωνή» του (όπου «φωνή», γράψτε ταλέντο, έκφραση, επιθυμία κι ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε)

 Η καλλιτεχνική εμπειρία αποτελεί μία διαδικασία με συνέχεια, μέσα από την οποία το παιδί βλέπει τον εαυτό του να εκφράζεται και να βελτιώνεται φορά τη φορά. Μετά από πολλά χρόνια και παρατηρώντας τα πράγματα από απόσταση, διαπίστωσα ότι με τη ζωγραφική μπορούσα να δείξω στους γύρω μου πως νιώθω. Ακόμη και τώρα που ζωγραφίζω, βλέπω πως τις περιόδους που δεν είμαι καλά, τα σχέδιά μου «μιλούν» για τη διάθεσή μου κι αυτό με γαληνεύει.

Μυρωδάτους χαιρετισμούς,

.Καλλιόπη